Nöralterapi - Tetik Nokta - Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedenleri ve Tedavisi

Kaza, düşme, gerilme ve aşırı çalışma tetik nokta oluşumunun bilinen nedenleridir.

MİYOFASİYAL VE TETİK NOKTA NEDENLERİ:

Kaza, düşme, gerilme ve aşırı çalışma tetik nokta oluşumunun bilinen nedenleridir. 

Kırık, geçirilen travmalara bağlı çıkılar ve kas yırtılmaları, yumuşak doku travmaları, yumuşak doku ve kemik enfeksiyonları tetik nokta oluşumuna neden olabilirler. Gluteal kasa yapılan enjeksiyonlarda bazen tetik noktaya sebep olabilmektedir. 

Kasların aşırı, bilinçsiz, kötü kullanımı tetik nokta oluşumuna neden olabilir. Meslek hastalıkları veya arka cepte sürekli taşınan ve gluteal kasa basınç yapan cüzdanda suçlanabilir. 

Hareketsiz ve sporsuz yaşamak olduğu gibi aşırı sporda tetik nokta oluşumuna neden olabilir. Psikolojik durumunda bazen tetik nokta oluşumuna neden olabilir. 

Depresif bir insanın daima aynı pozisyonda durması kas metabolizması üzerine olumsuz etkide bulunur ve tetik nokta oluşur. Katatonik şizofreni bunun uç bir örneği olarak söylenebilir kanısındayım. 

Tetik nokta açısından kas metabolizmasına bakınca  Vitamin B1, B6, B12, C-Vit, Folik asit çok önemlidir. Ayrıca kalsiyum, Magnezyum, Potasyum ve Demir hayati öneme sahiptir.  

Bu vitamin ve minerallerin eksikliği özellikle yaşlılar, hamileler, diyet yapanlar, düşük ekonomik seviyeler, depresyon ve ciddi hastalık grubunda görülmektedir. 

Kas metabolizmasının kimyasal ve hormonal nedenlerle bozulması tetik nokta tedavisinde dirençle karşılaşmamıza neden olur. Ayrıca Nikotin, kafein, alkol  tedavide başarı oranımızı azaltan unsurlardır.

TETİK NOKTALARININ NÖRALTERAPİ İLE TEDAVİSİ

Tetik nokta tanısı konulup, tetik noktanın lokalize olduğu kas tanımlandıktan sonra yapılacak işlem %1 veya %0.5 Lidokain ve ya prokainle tetik nokta içine detoksifikasyon uygulamaktır. 

Burada söz konusu yaklaşım Nöralterapi şeklinde olmalıdır. 

Kasın ait olduğu segment mutlaka işleme dahil edilmeli ve ilacın kas içinde dağılımını sağlayacak germe egsersizleri uygulanmalıdır . 

Başarısız olunan hastalarda bozucu alan araştırılmalıdır. 

Bazense gangliyon blokajı eklemek gerekir. Çok dirençli tetik noktalar ve onun neden olduğu eklemse disfonksiyonların giderilmesi için manuel terapiye hakim olmak gerekir. 

En etkin terapi şekli Nöralterapi & Manuel Terapi & Manyetik alan tedavisidir. Kuru iğne ve akupunktur bu konuda geçici rahatlık sağlasa da gerçek manada aktif tetik nokta tedavisinde başarısız olmaktadır.

Faydalandığım Kaynaklar :

•    Nazlikul, H: Nöralterapi Ders Kitabı 
•    Nazlikul, H: Nöralterapi Başka Bir Tedavi Mümkün
•    H. Barop’un (Çevirmen H. Nazlikul) Nöralterapi Atlası 
•    L. Fischer’in  ( Çevirmen H. Nazlikul ve Y. Tamam) Nöralterapi Kitabı
•    James W. NcNabb ( Çevirmen H. Nazlikul ve Y. Tamam) Eklem ve Yumuşak Doku Enjeksiyonları
•    Weinschenk, S: Neuraltherapie 
•    Fıscher, L et: Lehrbusch Integrative Schmeztherapie